Schiedamse 'Dag van de Duurzaamheid' levert energie! (2016)

Maar liefst 100 bezoekers volgden maandag 10 oktober tijdens de Schiedamse Dag van de Duurzaamheid workshops op gebied van verduurzaming. Stadsimkers, Life College en Zonnepanelen Vlaardingen zijn tijdens Verkiezing Duurzame Stadsinitiatieven beloond met prijzengeld voor realisatie.

Wethouder Patricia van Aaken beleefde de dag als enorme bron van energie en als weerspiegeling voor de trend die gaande is: “Duurzaamheid levert energie! Deze dag toont hoe we door samen energie te besparen energie delen en krijgen. Duurzaamheid is niet alleen hoognodig, maar ook creatief, energiek en slim! Het onderwerp leeft in Schiedam en overal vinden slimme oplossingen plaats die winstgevend zijn op meerdere vlakken”.

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid is de Verkiezing Duurzame Stadsinitiatieven gehouden. Schiedamse bewoners, ondernemers, verenigingen, bedrijven, scholen, sportclubs konden ideeën inbrengen over hoe Schiedam baanbrekend kan verduurzamen. Zes finalisten mochten hun idee presenteren. Aanwezigen bepaalden dat de Schiedamse Stadsimkers, Lentiz Life College en Zonnepanelen Vlaardingen in samenwerking met Stichting Milieu Dichterbij elk € 5.000,- krijgen voor uitvoering. Wethouder Van Aaken: “Maar voor mij zijn alle Schiedammers die bezig zijn met duurzame initiatieven winnaars! Duurzaamheid is van ons allemaal en de initiatieven inspireren anderen en geven energie voor realisatie en volgende ideeën”.

Aan de slag bij workshops
De landelijke Dag van de Duurzaamheid vond voor de 8e keer plaats. Particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden organiseerden talloze activiteiten gericht op verduurzaming. In Schiedam konden bezoekers bij vier verschillende workshops in de Grote of Sint Janskerk terecht. Zij gingen met elkaar aan de slag op het gebied van energiebesparing in woningen, circulaire economie, het verduurzamen van scholen en de toekomst: hoe bereiden we Schiedam voor op een aardgasloze toekomst? Vooraf luisterden zijn naar een inspirerende lezing van Greenchoice-directeur Evert den Boer over wat we kunnen leren van Denemarken, een land dat veel meer gebruik maakt van duurzame energie dan Nederland.

De organisatie was in de gezamenlijke handen van het Schiedams Energie Collectief, GroenLinks Schiedam en de gemeente Schiedam.


Andere initiatieven