Lekkere nieuwe energie! (2017)

Dinsdag 10 oktober 2017 was het Stadsbuffet: Proef de nieuwe Energie. Zo’n 120 Schiedammers genoten aan tafels van samen lekker duurzaam eten. Tussendoor werden ze aan tafel verrast met met bijzondere Schiedamse duurzaamheidsverhalen van 20 Schiedammers.  Jeroen Klop van Smaak & Meer kookte de sterren van de hemel met producten van dichtbij en uit het seizoen. 

Na aanleiding van het evenement  is een inspirerend kookboek ontwikkeld met recepten van Schiedammers.

Meer of andere ideeën?
Wil jij verder aan de slag met het thema Proef de nieuwe Energie? Heb je ideeën om aan te sluiten? Heb je een duurzaam recept of een mooi voorbeeld? Laat het ons weten via duurzaam@schiedam.nl.

Met wie
Proef de nieuwe Energie’ werd georganiseerd door de gemeente Schiedam en Energiek Schiedam.


 

 

 

 

De Schiedamse duurzaamheidsverhalen werden verzorgd door:

Guido Antunes (Energiek samen)

Energiek Schiedam zoekt actieve leden die elkaar willen helpen met energiebesparing en opwekking. Want als je eenmaal een keer zelf je huis hebt geïsoleerd, dan is het een kleine moeite je buurman op weg te helpen die nog nieuw is in isolatieland. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen op je dak. Die kennisdeling willen we in gang zetten en we zoeken dus mensen die het leuk vinden om hun kennis te delen om elkaar te inspireren en helpen! Wij faciliteren door bijvoorbeeld energie-café’s te organiseren. Want de kennis is er zijn we van overtuigd, alleen de eerste stap is af en toe moeilijk.

Holger Breek en Mirjam Hooijmeijer   (Educatieve buurttuin Maasboulevard)

De educatieve buurttuin Maasboulevard heeft veel te bieden. Het is een tuin met verschillende zones moestuin, vijver, bloementuin en voedselbossage en in het geheel gebaseerd op permacultuur. Holger Breek, buurtbewoner en hovenier van beroep bedacht dit concept en streeft naar participatie. Om dat van de grond te krijgen is een hele lange adem nodig. Holger en Mirjam vertellen u hun verhaal.

Nicole Cup en Jeffrey van Steenes  (Omgaan met voedsel, voedselresten en afval)

Er is wereldwijd een voedseltekort en er wordt veel voedsel verspilt op allerlei niveaus (landbouw + veiling + transport + winkel + huishoudens). Iedereen kan zelf wat doen door goed te plannen, te kopen en de kliekjes te gebruiken en door slot voedselresten te scheiden tbv compost of biogas.

Diederik Dolman en Jilles vd Burg  (Groene vlag, ecoscools en groen symposium)

Diederik en Jilles zijn leerlingen van het Lentiz Life college. Zij organiseerden onlangs op hun school een groen symposium en zijn ook trots op de Groene vlag van Lentiz. Ze vertellen iedereen er graag meer over.

Rob van der Drift (Paddentrek)

Rond maart/april trekken padden, kikkers en salamanders naar hun geboortesloot om daar te paren. Vaak moeten ze hierbij wegen oversteken met alle gevolgen van dien. Jaarlijks doen tussen de 60 en 80 vrijwilligers in Schiedam mee om padden, kikkers en salamanders een handje te helpen om hun weg naar de sloten waar ze gaan paren veilig af te leggen.

Rachelle Eerhart (Rechtstreex in Schiedam)

Rechtstreex maakt het mogelijk voor bewoners om samen boodschappen te doen bij lokale boeren en voedselmakers. Via de webshop kunnen mensen bestellen en 2 x per week hun producten ophalen bij de wijkpunten. Rechts treex zoekt nog mensen die in Schiedam een Wijkpunt willen starten. Iets voor jou? Rachelle neemt trouwens wat rechtstreexse producten mee!

Peter van Hartingsveldt en Ruud van Buijtenen (Eetbare planten en bloemen in Schiedam)

Ruud van Buijtenen van de Groene Raat en Peter van Hartingsveld van Irado vertellen je van alles wat je nog niet wist over eetbare planten en bloemen die gewoon in het openbaar gebied van de gemeente Schiedam groeien.

Danielle Hoogendijk (E-rally en elektrisch rijden)

Danielle organiseerde een rally voor elektrische auto’s. Ze wil mede hierdoor de drempel om elektrisch te gaan rijden verlagen. Schrijf jij je ook in bij Danielle voor een proefritje elektrisch rijden?

Rob Huis (Warmtescan)

Samen met de bewoners van de gemeente ,beginnend in West, wil het Servicepunt Woningverbetering de gemeente duurzamer maken. In november start de ‘Wijkactie Warmtescan’. Een warmtescan laat heel eenvoudig zien waar de warmtelekken van de woning zich bevinden en waar isolatie ontbreekt. Zo kan een woning eigenaar heel gericht isolatiemaatregelen nemen.

Wouter Lagendijk (Deelauto’s )

Autodelen met je collega’s of buurt is goed voor het milieu, verlaagt de parkeerdruk en bespaart een hoop vaste lasten. Dit initiatief van dit Schiedamse bedrijf gaat nog verder. NRGYZONE gaat voor een duurzame en energieke leefstijl: 100% elektrische deelauto’s, een slimme app in combinatie met gratis sporttegoed en een fitcoach om zelf energiek te worden!

Jeroen Ooijevaar (Energiezuinig klushuis)

Jeroen woont in een huis uit 1893 in Schiedam Oost. Toen hij het huis in 2008 kocht, had het energielabel E. Na eerdere maatregelen heeft hij de netto electriciteitsafname al tot 0 gereduceerd en het gasverbruik met meer dan 75%. Eind 2016 volgde een nieuwe stap: van het gas af! Jeroen vertelt over zijn ervaringen met zonnepanelen, infraroodverwarming, pellet-CV-kachel, zonneboiler, inductiekoken, doorstroomverwarmer en organisatorische rompslomp. En dat in een paar minuutjes 😉

Annemarie van der Veen (Voorleesactie kinderen en duurzaamheid)

In de ochtend van 10 oktober is er op allerlei scholen voorgelezen over Duurzaam voedsel. Kinderen zijn heel belangrijk als het gaat om het denken en leren over duurzaamheid. Het NME centrum organiseert daarvoor allerlei activiteiten. Annemarie vertelt je welke er op stapel staan.

Susanne Wardenaar (Voedselinitiatieven in Schiedam)
Susanne inventariseert alle voedselinitiatieven in Schiedam. Welk initiatief ken jij en moet ze echt niet missen?

Bert Vos (Van gas los)

Eind 2015 zijn op de klimaatconferentie van Parijs afspraken gemaakt om de temperatuurstijging wereldwijd te beperken. Hiervoor zijn heel veel ingrijpende maatregelen nodig. Eén van de maatregelen is dat in heel Nederland voor 2050 aardgas wordt vervangen door duurzame warmte voor het verwarmen van woningen. De gemeente Schiedam onderzoekt momenteel samen met Woonplus, de Provincie Zuid-Holland, Eneco en Stedin hoe dit in de wijken Groenoord en Nieuwland kan worden gerealiseerd.

 


Andere initiatieven